top of page

Gezondheidsproblemen bij de Rhodesian Ridgback!

Helaas komen er bij alle rassen gezondheids problemen voor, bij het ene ras wat meer als bij het andere.  Bij de ridgeback wordt er geadviseerd in ieder geval te laten controleren op HD en ED als je met honden wilt fokken.  Het is dus verstandig alleen een pup aan te schaffen bij een fokker die deze controles uit voert. 

 

Helaas komen er naast deze gewrichtsaandoening ook andere aandoeningen voor.  Als er in bepaalde lijnen een ziekte meer voor komt kun je er bijna van uit gaan dat er een erfelijke factor mee speelt. Echter onderzoek naar bepaalde ziektes is nog niet mogelijk. Zaak om lijnen waar deze ziektes voorkomen niet te gebruiken om te fokken , dit is ook comform  richtlijnen van de raad van beheer, honden met primaire epilepsie mogen niet ingezet worden voor fok, advies om ook directe familie niet te gebruiken.

 

Omdat er weinig openbaar bekend is in welke lijnen epilepsie voor komt, maar omdat dit wel een heel grote impact heeft op zowel de hond als de baasjes hebben we besloten met toestemming van de eigenaren de gevallen die we kennen openbaar te plaatsen. Zodat zowel fokkers als mogelijke baasjes bewust voor een bepaalde hond kunnen kiezen. 

 

Op een later ogenblik willen we ook Spondylose een aandoening in de wervelkolom die ook zenuwproblemen kan veroorzaken in kaart brengen. Mocht u een ridgeback hebben of hebben gehad met een van deze twee aandoeningen en mogen zij opgenomen worden in onze lijst kunt u ons een berichtje sturen met de naam van de hond en het NHSB nummer vindbaar op de stamboom. 

Het is überhaupt bij alle aangeboren afwijkingen die uw hond heeft verstandig om hier melding van te maken dit kan o.a. bij http://ridgebackinternational.eu   het kan veel leed in de toekomst voorkomen en het is een hele kleine moeite.  U draagt op die manier bij aan een gezonder ras! 

 

Bericht ontvangen!

Epilepsie

bottom of page