top of page

Wat te doen bij een vermissing!

Naar aanleiding van de vermissing van Jane een RR die pas 3 uur herplaatst was heb ik besloten deze pagina toe te voegen.  Ik hoop dat je het nooit mee maakt, maar als je hond wel vermist is , of die van een vriend, hoop ik dat je hier goede handvaten krijgt wat te doen en wat niet.

De Zoekteams die we hier vermelden zijn teams die ook daadwerkelijk op de plek van vermissing komen, en die vanuit die nabijheid de zoektocht voor je leiden.  Want mij is heel duidelijk geworden, dat je op zo'n moment als baasje daar geheel niet toe in staat bent! 

Voorkomen :  

Als je de hond nog niet goed genoeg ken laat hem dan niet los, laat je de hond voor het eerst los, zorg voor een halsband met telefoon nummer (kan heel simpel met watervaste stift op een riem). Zorg dat de halsband niet over de kop getrokken kan worden, test dit thuis binnen in een veilige omgeving

Laat aan de halsband een dunne draad (6mm te koop bij bouwmarkt/action)  van minimaal 5 meter hangen. Mocht je hond angstig zijn en moeilijk te benaderen kun je daar altijd op gaan staan, ook door vreemden zijn ze zo makkelijker te vangen.  Laat ook binnen de halsband met telefoon nummer om (IN DE BENCH BAND UIT). Honden die heel angstig zijn een harnas aan doen en een halsband met 2 lijnen, zodat ze zich niet los kunnen trekken! 

Voor 50 euro koop je een TRACTIVE  https://tractive.com/nl/gps/  maand abonnement 5 euro per maand op te zeggen, zeker de moeite waard! 

 

Wat als je hond vermist is: 

Eerste stappen bij vermissing, blijf op de plek waar je de hond het laatst zag, vaak komen honden naar verloop van tijd wel terug. Ben je samen , laat 1 iemand daar blijven en stuur de andere naar bijvoorbeeld je auto.

 

Ligt je eigen netwerk in via FB, zet je bericht met foto openbaar en vraag om het te delen, vraag mensen uit je buurt naar je toe te komen en mee te zoeken in de omgeving.

Ligt Amivedi in, zij verzamelen alle meldingen. Zorg dat de chip op naam staat en dat het telefoon nummer wat geregistreerd staat klopt ( www.NDG.NL)

Is je hond langer dan een paar uur zoek schakel dan een goed zoekteam in onderstaande teams komen op locatie en begeleiden het gehele proces. 

Onderstaand wat je met een zoekteam kunt doen!

Maak een flyer met de duidelijke foto van de hond met naam, plaats van vermissing, datum en telefoon nummer.

Informeer de volgende instanties ook altijd:

Politie

Brandweer

Dierenambulance van de regio

Provincie (ivm wegen)

Rijkswaterstaat(snelwegen)

Staatsbosbeheer of Natuur monumenten

Asiels en Pensions in de buurt

Op een later tijdstip ook busmaatschappijen, taxi centrale enz

Vraag mensen rondom vermis plaats ook in schuren etc te kijken en herhaal dat!

Flyer de omgeving van vermissing

(zet nooit chipnummer of beloning op flyer )

Hang op de plek van vermissing kledingstuk met geur, bijvoorbeeld sok, hang het wat hoger dan komt de geur verder.

Zorg dat je iets hebt met de geur van de hond als er een speurhond komt, bewaar dit in een plastic zakje en zorg dat je er een aantal heb (knip evt in stukken)

Zet een vangkooi, en maak voederplekken , camoufleer ze en zet er sterk geuren vlees in (shoarma, pens).

Maak een geurspoor naar de kooi of voederplaats in, strooi evt zand om de plek om pootafdrukken te krijgen.

Mocht er contact zijn met de hond, maak je klein, geen oogcontact. Noem rustig de naam en zorg voor Voedsel in je hand een hand die door de lus van de lijn heen steekt. 

Hond moet naar jouw komen, niet anders om dan is de vluchtkans te groot.

Neem evt de stem van de eigenaar op die de hond roept als er ander mensen posten.

Urine spoor van eigenaar werkt ook goed.

Is er een zichtmelding, vraag exacte locatie en tijd en zet deze in Google maps, dan krijg je een goed overzicht. Vraag liefst de pressies coördinaten! 

Ik heb 3x en zoekactie gehad met de bekende " waar is onze Angel" alle keren viel me op dat het voornamelijk gaat om een app groep met mensen die willen helpen, degene die het coördineert komt echter niet ter plaatsen poolshoogte nemen en weet ook niet wie hij aan stuurt.  In mijn optiek is dit geen goede manier van vermiste honden opsporen, dit is een persoonlijke mening gebaseerd op 3 zoekacties. 

Ik zal zelf dus ook nooit meer het advies uitbrengen om hun in te schakelen. onderstaande groepen komen wel ter plaatsen een essentieel verschil !

https://www.facebook.com/hondvermist/

http://dogsearch-nederland.weebly.com

bottom of page